torsdag 28. februar 2008

Mitt forhold til sakprosasjangeren

SAKPROSA ER OVERALT!!


I løpet av en dag leser vi tekster overalt, uten at vi tenker over det leser vi flere tusen ord rundt
omkring i samfunnet vårt. Dette kan for eksempel være på reklamepostere, på oppsalgstavler, reklame på bussen, meldinger på mobilen eller internet. Vi leser nesten uten at vi vet det selv.

Noe vi leser ved et formål, er lærerbøker, aviser og blader, med andre ord, SAKPROSA! Vi finner det overalt!

Innenfor sakprosa er det forskjellige typer tekster og former for lesestoff, og jeg har jo selvfølgelig mine favoritter! Når jeg hører ordet sakprosa tenker jeg med en gang at jeg enten skal lese i norsklærerboken eller skrive en artikkel eller noe annet tull, og dette er absolutt ikke min personlige favorit. Når det gjelder å skrive tekster i skolearbeid, foretrekker jeg heller den skjønnlitterære biten. Når jeg tenker meg litt om og snuser litt på ordet sakprosa finner jeg jo ut at det er mer enn bare skolearbeid, dette innebærer jo også aviser, ukeblader og masse annet som faller litt mer i min smak.

Ukeblader er noe jeg kan sitte og kose meg med time ut og time inn og det er noe jeg liker med sakprosa. Jeg liker å lese artikler som er litt mer relevante for mine interesser om moter og andre fjortis saker og ting. Også elsker jeg sladder! Det er noe jeg synes er kjempemorsomt å lese om og Se og Hør gir meg som regel ukens dose med sladder fra Hollywood og ikke minst kongefamilien! Ellers har jeg faktisk blitt flinkere til å lese avisen etter at jeg bestemte meg for å ha Vg nett som startside på pc-en, der jeg leser overskriftene og et par av sakene hver dag når jeg skrur på pc-en. Men gjelder det den gode gamle papir avisen som er så irriterende at den har mange forskjellige aviser som ligger strødd rundt omkring, nøyer jeg meg fint med nest siste side og helt siste side i Aftenposten. Der finner vi nemlig været, alltid fint å ha litt oversikt på været! Også er det tegneseriene, Zits er da min yndling i Aftenposten! Men da er vi over på sakprosa igjen!

Når det kommer til å skrive sakprosatekster, er det noe jeg ikke er særlig begeistret over! Jeg synes rett og slett det er ganske kjedelig og veldig vanskelig å nå høye karakterer! Om jeg skal velge noe innenfor sakprosa, tror jeg at jeg må velge essay, som ligger nærmest skjønnlitteratursjangeren. Da kan jeg skrive fakta samtidig som jeg kan komme med mine egne tanker og meninger om temaet. Jeg synes dette er en mer spennende måte å formulere tekstene mine på. Ellers synes jeg det er ganske greit å skrive blogg og analyser av tekster.

Hvis det er noe sakprosa har og skjønnlitteratur ikke har er vel det at det vi leser og skriver om i sakprosasjangeren er fakta og det er noe som kan gripe mer inn på mennesker i og med at det er virkelig har skjedd. Det blir fort mer interessant å lese om ting som er relevante for den virkelige verden.

Jeg har funnet ut at jeg rett og slett leser sakprosa mer enn det jeg hadde trodd og at begrepet ”sakprosa” inneholder mer enn fagrelaterte tekster og ting jeg ikke er så begeistret for. Da har jeg funnet ut av det også!


SH<3

1 kommentar:

Anonym sa...

søteboggen:D