fredag 11. april 2008

Analysering av sang

"Eg ser at du e trøtt"

"..men eg kan ikkje gå alle skrittå for deg" er den første setningen i Bjørn Eidsvåg sin hit, "Eg ser".
Jeg valgte å analysere denne sangen, ”Eg ser”, av Bjørn Eidsvåg. Denne sangen kom ut i 1983 på Bjørn Eidsvågs album ”Passe Gal” og den ble raskt en hit. De fleste nordmenn kjenner til denne sangen. Det er en kjent sang for hele det norske folk, noe jeg forstår godt på grunn av dens fantastiske tekst og melodi. Jeg synes Eidsvåg er en veldig flink låtskriver som fort griper mennesker, noe man ser et eksempel på i denne sangen. Jeg tror at en av grunnene til dette er at han er prest, noe som gir han karakter og han vet hvilke ord som er vakre og ikke. Jeg valgte denne sangen fordi det er en utrolig vakker sang som har et preg, den har også en veldig fin tekst!

Det finnes sikkert mange forskjellige meninger om hva teksten handler om, men jeg tror at teksten handler om Gud som forteller til mennesket om hvordan han skal støtte dem igjennom tøffe tider. At Gud skal være der for dem. Han kan ikke gjøre noe FOR dem, men han skal stå på sidelinjen og støtte og lide sammen med de. Det er en dyp tekst der man må lese litt ”mellom linjene” for å se helt hva den handler om, og det finnes nok mange forskjellige meninger om handlingen. Den er skrevet på en litt spesiell måte. Nettopp derfor synes jeg den blir så veldig fin. Sangen har en holdning for nært vennskap og kjærlighet, om personer som bryr seg om hverandre og stiller opp.

Det er en del av det samme i hvert vers der han synger i den samme rytmen i hvert refreng. Sangen heter tross alt ”Eg ser” og dette er noe han gjentar på starten av hvert refreng. Han gjentar at han ser at mennesker har det vondt men han kan ikke ha det vondt for den, men han kan ha det vondt med den. Sangen har en trist og dyster stemning gjennom hele sangen. Jeg synes det er en så veldig fin måte å fremføre budskapet med og det er en utrolig vakker sang, som sagt. I og med at Bjørn Eidsvåg er fra Kristiansand, er sangen skrevet på Kristiansand-dialekt. Jeg mener at dette gjør sangen mer spesiell og mye vakrere. Det gir et større preg til sangen.

Denne sangen laget han da han jobbet på et psykiatrisk sykehus. Sangen var egentlig ment som en preken til menneskene på dette psykiatriske sykehuset, men han valgte heller å lage den som en sang.

Eg ser at du e trøtt
men eg kan ikkje gå
alle skrittå for deg
Du må gå de sjøl
men eg vil gå de med deg
Eg vil gå de med deg

Eg ser du har det vondt
Men eg kan ikkje grina
Alle tårene for deg
Du må grina de sjøl
Men eg vil grina med deg
Eg vil grina med deg

Eg ser du vil gi opp
Men eg kan ikkje leva
livet for deg
Du må leva det sjøl
Men eg vil leva med deg
Eg vil leva med deg

Ser at du er redd
Men eg kan ikkje gå
i døden for deg
Du må smaka han sjøl
Men eg gjer død til liv, for deg
Eg gjer død til liv for deg
Eg e død til liv for deg


Mine kilder:
http://www.hitslyrics.com/b/bjrneidsvg-lyrics-23942/egser-lyrics-818652.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Bj%C3%B8rn_Eidsv%C3%A5gSH<3

3 kommentarer:

Guro sa...

Bra innlegg.

blaba sa...

Bjørn Eidsvåg er da ikke fra Kristiansand, han er fra Vestlandet, nærmere bestemt Sauda! Og sangen er så absolutt ikke skrevet på kristiansand-dialekt! I Kristiansand så sier de forresten, til din informasjon "æ" og ikke "eg" osv.

Ellers grei analysering.

messi fcb sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.